Ciljevi kluba

Ukratko o nama

Pobjeda nije sve, ali želja za pobjedom jest

Ukratko o nama

Pikado klub Sesvete osnovan je 20.01.2014 godine u Zagrebu sa ciljem promicanja i razvitka pikado sporta.

Klub se natječe u ligama pikado saveza grada Zagreba te na turnirima Masters serije grada Zagreba i državnim Mastersima i prvenstvima u organizaciji Hrvatskog pikado saveza. Klub također redovito nastupa i na Europskim prvenstvima.

Aktualni smo prvaci Hrvatske u klasičnom pikadu, prvaci Hrvatske u trećoj ligi, prvaci Zagreba u klasičnom pikadu, prvaci Zagreba druga liga, osvajači kupa grada Zagreba ... 

 

O pikadu

Pikado je igra i športska diciplina u kojoj jedan ili više natjecatelja bacaju iz ruke male strelice na okruglu metu koja je podijeljena na dijelove, u kojem svaki dio nosi određen broj bodova.

Pikado je igra za razonodu, ali i profesionalni šport. Trenutno najbolji pikado igrač i najbolji igrač svih vremena je Phil Taylor.

Postoji nekoliko razloga koji pikado čine posebnim i jedinstvenim sportom. Ne zahtijeva veliki prostor za igru, rekviziti za igranje pikada su jeftini te nije potrebna nikakva posebna sportska odjeća. Dob, spol, snaga, izdržljivost pa čak i fizički hendikepi nisu prepreka za uspješno bavljenje pikadom.

Sve ovo pikado čini jednim od najpopularnijih i najraširenijih sportova današnjice koji se igra doslovno u svakom kutku našeg planeta.

Iako je pikado jedan od najmlađih sportova, on je jedna od najstarijih poznatih sportskih igara. Počeci sežu u daleku prošlost kada su ratnici za vrijeme odmora od žestokih bitaka iz zabave bacali koplja u drveno dno vinske bačve koje bi stavili u uspravan položaj.

Iz zabave se izrodilo natjecanje pa se pojavila potreba za preciznije označenom metom. Tako se za metu počeo upotrebljavati komad izrezanog debla čiji su kružni godovi bili prirodna oznaka za udaljenost od centra, dok su pukotine nastale isušivanjem drveta preteča današnjih polja s brojevima.

Zima je pikado potjerala u zatvorene prostore što je uvjetovalo skraćivanje strelica i usvajanje osnovnih pravila igre. Kako je rasla njegova popularnost, pikado se vrlo brzo probio i do plemstva. Riječ darts pojavljuje se u povijesnim dokumentima iz daleke 1530. godine. Naime, zapisano je da je kraljica Anne Boleyn poklonila suprugu Henriju VIII komplet pozlaćenih strelica (darts), a slika kralja na kojoj baca strelicu s guščjim perom i metalnim šiljkom prvi je zabilježeni igrač pikada u povijesti.

Jedna od legendi tvrdi da su se engleski puritanci tijekom povijesnog putovanja prema Americi na brodu Mayflower 1960. godine, zabavljali igrajući darts. Povjesničar pikada Edmund Carl Hady iz Pensilvanije tvrdi da su puritanci koristili iscrtano dno bačve za metu u koju su zabijali strelice.

 

Kako igrati pikado

 

Korak 1:

Trebati će vam:

  • pikado
  • strelice
  • protivnik

 

Korak 2:

Mjerenja

Standardna meta promjera 45,1 cm. U standardnoj igri pikado, meta je obješena na zidu, tako da je sredina mete (Bulls Eye) na visini od 1.73m od poda. Linija bacanja se nalazi na udaljenosti od 2.37m od mete. Diagonala između sredine mete i linije bacanja iznosi 2,93m.

 

Korak 3:

Bacanje strelica

Strelica se sastoji od tijela, koje na jednom kraju ima zašiljeni čelični vrh ili plastični vrh za elektronske mete, a na drugom kraju pero. Pero služi za aerodinamičku stabilizaciju leta strelice. Pri bacanju igrač, zbog stabilnosti leta, strelici dodaje rotaciju po uzdužnoj osi.

Svatko će bacati strelice drugačije, ali u pravilu strelica bi se trebala držati između palca i kažiprsta.

Za ciljanje mete strelicu je korisno držati u visini očiju. Bacajte svoje strelice s glatkim izbačajem. Svaki igrač ima tri strelice koje je potrebno baciti pri svakom dolasku pred metu.

Ne zaboravite da pikado zahtijeva visoku razinu vještine, iz toga razloga može potrajati malo vremena prije nego što vaš bacanja postanu točna.

 

Korak 4:

Sadržaj mete

Prije nego što upoznate pravila, morati ćete znati kako je ploča sastavljena. Svaka meta je ista, sa numeriranim brojevima od 1 do 20 u sljedećem redoslijedu po ploči: 20 - 1 - 18 - 4 - 13 - 6 - 10 - 15 - 2 - 17 - 3 - 19 - 7 - 16 - 8 - 11 - 14 - 9 - 12 - 5. 

Taj redoslijed je nepromijenjen od kako je igra izumljena.

 

Korak 5:

Bodovanje

Pikado meta se dijeli na dvadeset odvojenih polja kojima su međusobno dodijeljeni određeni brojevi. Pogodak u jedan od većih dijelova tih polja (tradicionalno obojenih crno-žuti) donosi broj bodova koje to polje nosi.

Pogodak u tanke vanjske dijelove mete (boje crvene i zelene) rezultira dvostrukim brojem bodova koje to polje nosi.

Pogodak u tanke unutarnje dijelove mete (otprilike na pola puta između vanjskog ruba i središta mete) rezultira trostrukim brojem bodova koje to polje nosi.

Središte mete ili Bulls Eye je podijeljeno u dva dijela, pogodak u zeleni vanjski prsten poznat kao "vanjski Bull" donijeti će vam 25 bodova, a crveni unutarnji krug obično poznat kao "Bull" donosi 50 bodova.

Ako strelica pogodi izvan vanjskog ruba mete, tada igrač ne postiže niti jedan bod, isto vrijedi i ako strelica ne pogodi metu ili se odbije od mete nakon bacanja.

 

Korak 6:

Igra

Postoji mnogo različitih varijacija igre pikado, ali najpoznatija igra je 501. Svaki igrač počinje sa rezultatom od 501-og boda na početku igre, a cilj je dovesti svoj ​​rezultat na nulu u što je moguće manjeg broja bacanja strelica.

Svaki igrač baca svoje tri strelice te pokušava pogoditi najveći mogući rezultat. Najveći rezultat koji igrač može pogoditi u jednom bacanju je 180 bodova. To ćete učiniti pogotkom u trostruki broj dvadeset, tri puta za redom.

Igrači ne smiju nagaziti liniju bacanja, ali se mogu tijelom nagnuti i prijeći rukom preko nje.

Igrač pobjeđuje bacajući izlaz, odnosno bacajući strelicu točno u broj koji će ih na kraju dovesti na nulu. U slučaju da igrač pogodi veći broj te se prebaci u „minus“, ili ne pogodi izlaz i promaši metu, tada čeka svoje sljedeće bacanje i baca sa pozicije – broja bodova koji je bio prilikom prethodnog izlaza.

 

Uživajte igrajući pikado!